Doorgaande rouw

Doorgaande rouw

Doorgaande rouw is rouw met betrekking tot een verlies, wat aanwezig blijft in je leven. Op verschillende momenten in je leven wordt je steeds opnieuw geconfronteerd met dat blijvende verlies en het verdriet en de daarmee samenhangen andere emoties.
Het gaat over een nooit eindigend rouwproces met betrekking tot jezelf, partner, kinderen of dierbaren, bij bijvoorbeeld:

  • een chronische of psychische ziekte,
  • lichamelijk verstandelijk gehandicapt zijn of raken,
  • mensen die gehandicapt of verstandelijk gehandicapt zijn of raken,
  • traumatische jeugdervaringen,
  • het ter adoptie af hebben gestaan van een kind.

Leven met doorgaande rouw is niet eenvoudig. Op allerlei momenten wordt je opnieuw geconfronteerd met de reden van rouw of dromen die niet uit komen. Soms bij mijlpalen in het leven, maar ook bij alledaagse gebeurtenissen in je omgeving.
Je wordt steeds geconfronteerd met beperkingen of afname van vermogens van jezelf of van degene waarvan je houdt.

Op een bepaalde manier blijft je leven stil staan als je met doorgaande rouw te maken hebt. Het rouwproces is meestal minder zichtbaar, moeilijker te begrijpen voor je omgeving. Wat maakt dat je, een groter risico loopt om in een isolement terecht te komen. Wie blijft er immers bereid om na zo’n lange tijd nog steeds het verhaal aan te horen? Het blijft voor doorgaand rouwenden een levend verhaal.

Voor mensen die zich hierin herkennen, geef ik begeleide groepen om ervaringen te delen, emoties de ruimte te geven. Kortom om ruimte te geven aan jouw verhaal.